Skip to content

Historiaa

VALTIMON RESERVILÄISET ry
VALTIMON RESERVIALIUPSEERIT RY
21.04.1960

Vanhin tallessa oleva kokouspöytäkirja Valtimon reservi-aliupseerit (ry):n kokouksesta on 5.6.60. Kokous pidettiin Kastellissa ja saapuvilla oli 7 yhdistyksen jäsentä; pj. Ilmari Heikura, sihteeri Olavi Kaltila sekä Väinö Parviainen, Olavi Kilpeläinen, Väinö Hyvönen ja Vilho Juutinen.
Asioina olivat kiertokirjeet ja kilpailukutsu. Kilpailukutsuun ei vielä katsottu voitavan vastata pienen jäsenmäärän vuoksi. Olihan yhdistys
vast´ikään perustettu. Lisäksi päätettiin velvoittaa johtokunnan jäsenet jäsenhankintaan. Edellä yhdistyksen nimen perässä ry oli suluissa, koska yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin myöhemmin, 23.08.1960.

Alkuaikojen toiminnasta esimerkkinä vuoden 1964 toimintasuunnitelma: kuntohiihto, kuntomarssi, ampumaharjoitukset ja –kilpailut sekä esitelmä- ja filmitilaisuudet. Kunniavartiot ovat kuuluneet toimintaan alusta alkaen. Myöhemmin suurta suosiota on saavuttanut Jou-luaaton vartio sankarihaudoilla.

Kilpailutoiminta oli yt- toimintaa Juuan ja Nurmeksen kanssa. Korkeapaineaseiden aikaan kilpailupaikkana Valtimolla oli Pertunvaara Ylä-Valtimolla ja kun 70-luvulla siirryttiin käyttämään pienoiskiväärejä, kilpailtiin Lokkiharjun leirintäalueen laduilla ja ammuttiin Antti Timosen pellolla.
Erilaisten kilpailujen järjestelyissä kunnostautuivat mm.”isä” Ville Hakkarainen ja Emil Hirvonen ja kun tuloslaskentaa tarvittiin, hätiin tuli Irja Kilponen.

Juhliakin pidettiin ja parhaiten varmaan muistetaan pikkujoulu-juhlat Osuuspankin alakerrassa. Samassa paikassa järjestettiin myös muutamana vuotena Naistoimikunnan junailemat Vappupippalot.

Joulutulet tapahtuma on ollut tärkeä ja näkyvä osa jo vuosia yhdistyksen toiminnassa. Se on järjestetty alusta alkaen Puukarin Pysäkillä. Samalla se on ollut hyvä yhteistyömuoto paikallisten seurakuntien kanssa.
Viime vuosina on tärkeäksi osaksi toimintaa muodostunut veteraanityö. Yhdistyksellä on nimetty yhteyshenkilö Valtimon Rintama-miesveteraaneihin ja jäsen Nurmes-Valtimo Sotainvalidien johtokunnassa.
Veteraanijärjestöjen varainkeruussa on annettu niin kuljetusapua kuin tehty varsinaista keräystyötäkin. Kuljetusapua eri veteraanitilaisuuksiin on myös tullut osaksi veteraaniyhteistyötä.

Yhdistyksen toiminta tarvitsee myös rahavaroja. Valtakunnallisten varainkeruukampanjoiden lisäksi yhdistyksen Metsänhoitoyhdistykseen suhteita omaavat jäsenet järjestivät useina vuosina metsänistutustalkoita ei puolille pitäjää. Muitakin talkoita järjestettiin. Valtimon kesäpäivillä pidetty ampumateltta oli useita vuosia tärkeä tulonlähde ja toiminnan esittelytilaisuus.

Kuten alussa kävi esille, yhdistys aloitti melko pienellä jäsenmäärällä toimintansa. Yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi siten, että 70-luvun puolivälin tienoilla se ylitti 50. Vuonna 1974 jäseniä oli 53. Näistä huippuvuosista on hiljalleen tultu nykylukemiin, noin 15 jäseneen. Nuoret jäsenet ovat harvinaistuneet mm. paikkakunnalta opiskelun ja työn perään muutettaessa.

Lopuksi yhdistyksen puheenjohtajat ja sihteerit.
1960 pj. Ilmari Heikura Sihteeri Olavi Kaltila
1962 Vilho Juntunen
1964 Esko Puoskari Yrjö Puhakka
1966 Markku Nissinen Aaro Sorsa
1967 Martti Turunen
1968 Niilo Olkkonen
1971 Arto Kilponen
1975 Arvo Voutilainen
1976 Juha Hukkanen Martti Karjalainen
1979 Arto Kilponen
1981 Tuomo Hölttä
1982 Veikko Harakka
1987 Veikko Harakka/Jorma Korhonen
1988 Jorma Korhonen
1996 Toimi Säppi
2008 Tapani Ovaskainen